Tę prestiżową nagrodę na Międzyanrodowych Targach Poznańskich odebrała Krystyna Preś, prezes Gminnej Spółdzielni „Samopoc Chłopska” w Praszce.
– To już druga nasza Perła, w 2019 roku dostaliśmy ją za roladę makową zapiekaną na cieście biszkoptowym, teraz za chleb mleczny praszkowski – mówi Krystyna Preś.
Zacznijmy jednak od początku… Nim był Poznań i międzynarodowe targi, GS „Samopomoc Chłopska” w Praszce wystartowała w wojewódzkim etapie Smaków Regionów. Wystawiła dwa produkty: szarlotkę z polskich jabłek, dostarczanych od lokalnych sadowników oraz chleb mleczny praszkowski, wypiekany według starej, tradycyjnej receptury.
– Nominację na krajowy konkurs otrzymał nasz chleb, a tam Perłę 2022 – mówi pani prezes. – To duże wyróżnienie, za które serdecznie dziękujemy kapitule konkursu, a przede wszystkim naszym klientom, bo to oni każdego dnia kupują ten chleb, doceniając jego smak.
Chleb mleczny praszkowski wypiekany jest od lat siedemdziesiątych, dzień w dzień.
– Wspomagany jest mlekiem słodkim bądź kwaśnym, a wynikało to poniekąd z potrzeb ekonomicznych – tłumaczy Krystyna Preś. – Mamy sklepy, mamy mleko. Te, które miałoby się zniszczyć szło do piekarni, gdzie wymyślono recepturę chleba z dodatkiem mleka, by w ten sposób je spożytkować. Okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Po ten chleb ustawiały się kolejki klientów. Do dziś ma ogromne wzięcie. Zawsze bardzo dobrze się sprzedawał i sprzedaje. Przyjeżdżają po niego nawet klienci z Wrocławia, którzy wywożą go siatami – dla dzieci, znajomych. I to chyba najlepsza rekomendacja, a przyznana nam Perła 2022 tylko to potwierdza. To chleb bez żadnych ulepszaczy, tradycyjny, zresztą my tylko takie w swojej ofercie mamy.
MK
Zdjęcia GS „Samopomoc Chłopska” w Praszce