Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Świąteczne Smaki” odbył się w Zespole Szkół Rolniczych w Prudniku. Co prawda była to pierwsza edycja konkursu, ale by poznać rangę tego konkursu wystarczy wymienić jego jurorów. Poczynania uczniów oceniali: mistrz kuchni Karol Okrasa, którego nikomu nie trzeba przedstawiać, Kamil Klekowski dobrze znany w naszym województwie i Aleksander Czyż, kucharz z hotelu Aspen Prime Ski&Bike Resort.
– Karola Okrasę do tej pory znałyśmy z telewizji, teraz oceniał naszego pstrąga – mówią uczennice trzeciej klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół w Gorzowie Śląskim Joanna Chantzidimos i Zuzanna Galińska. – To znakomity kucharz i fantastyczny człowiek. Doradzał, dopytywał i komplementował wszystkich mówiąc, że w naszm wieku nie potrafił tak gotować.
W konkursie wystartowało sześć ekip reprezentujących sześć szkół z województwa opolskiego: Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim, Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku,Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Strzelcach Opolskich, Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu, Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu, Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.
– To nasz pierwszy konkurs, było mnóstwo obaw i niepewności – mówią uczennice Zespołu Szkół. – Kiedy dojechałyśmy do Prudnika, to powiedziałyśmy nawet naszej pani, że wracamy, że nie idziemy. Na szczęście pani Magdalena Piasecka-Gwoździewicz ani myślała tak zrobić.
– Dziewczyny mają kulinarny talent i musiały tylko w niego uwierzyć – chwali je Magdalena Piasecka-Gwoździewicz, która wspólnie z panią Izabelą Błaszczyk, przygotowały Joannę i Zuzannę do konkursu i pomogły osiągnąć im zwycięstwo.
– Do samego końca modyfikowałyśmy nasz przepis – mówią dziewczyny. – Jeszcze dzień przed wyjazdem do Prudnika uznałyśmy, że do ciasta drożdżowego dodamy jednak nie wody, a mleka, wtedy lepiej nam wyrośnie.
Uczestnicy konkursu mieli dwie godziny na przygotowanie swojej potrawy. – Postawiłyśmy na pstrąga – mówią Joasia i Zuzia.- Wiedziałyśmy, że musimy dobrze go wyfiletować. Jedna ość i po nas, ale udało się. Jurorzy nie znaleźli żadnej, chwalili nas za to.
To też z pewnością efekt szkolnych warsztatów z filetowania, które poprowadził Kamil Klekowski.
– Bałyśmy się też o ciasto drożdżowe, czy wyrośnie, czy nie – kontynuują. – Tam był inny piekarnik niż w szkole. Poza tym były takie emocje, że nawet nie spojrzałyśmy na zegarek, o której wkładamy je do piekarnika. Nie było w nim szyby, nie było nic widać, ale też udało się wyciągnąć drożdżowe w odpowiednim czasie. Pstrąg w porach w cieście drożdżowym, w towarzystwie puree z zielonych warzyw, sosu pomarańczowego, karmelizowanych pomidorków z chipsem z pietruszki – to oficjalna nazwa potrawy przygotowanej przez uczennice gorzowskiego Zespołu Szkół.
– Jurorzy chwalili nas za purée, które zrobiłyśmy z brokułu i zielonego groszku – opowiadają Asia i Zuzia. – Mówili nawet, że to by im w zasadzie wystarczyło, nie musiało być nawet sosu, a też był podobno pyszny. Na pewno nie spodziewałyśmy się tylu komplementów, a już na pewno zwycięstwa.
W konkursie I miejsce zajął właśnie Zespół Szkół w Gorzowie Śląskim, II miejsce: Zespół Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu, III miejsce ex aequo: Zespół Szkół Rolniczych w Prudniku oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 1 w Brzegu, a wwyróżnienia: Centrum Kształcenia Zawodowego I Ustawicznego w Strzelcach Opolskich oraz Zespół Szkół Zawodowych nr 4 w Opolu.
– To wielki sukces dziewczyn i naszej szkoły, brawo – chwali Bogusław Łazik, dyrektor Zespołu Szkół w Gorzowie.
Nasza redakcja do tych gratulacji dołącza się i życzy Joasi i Zuzi kolejnych sukcesów kulinarnych.
AZ
zdj.: archiwum szkoły